Wednesday, October 12, 2011

Kesan Kopi untuk kesihatan wanita (peringatan untuk diri sendiri juga)

Kopi adalah minuman yg diperbuat dari biji kopi. Ia adalah minuman kegemaran masa kini dan kopi adalah kedua barangan yg luas diperdagangkan selain minyak. Bagaimanapun, kopi mempunyai bahan perangsang semulajadi yg dipanggil kafein, selain lain-lain bahan yg datang dgn beberapa resiko dan kesan sampingan. Kajian menunjukan resiko dan kesan sampingan lebih kepada wanita.

.

♥ Kesederhanaan

Doktor mengakui kopi adalah selamat bila diambil secara sederhana. Ini bermakna, tidak lebih dari satu atau dua cawan sehari. Bagaimanapun, menurut informasi yg terkumpul, kita meminum secara purata 3.56 cawan kopi sehari.Sesetengah kajian pula telh mengenalpasti peminum kopi yg meminum sebanyak 10 atau 15 cawan setiap hari.

.

♥ Barah Hati

Dalam sebuah buku oleh pengarang Marina Kushner telah menyatakan kopi mengandungi bahan yg ada kaitannya dgn barah hati. Kopi mengandungi polycyclic aromatic hydrocarbons, aldehydes, sulfides dan asid tannic dan kesemua agen ini telah menunjukkan reaksi sebagai carcinogens dlm hati.

.

♥ Kesuburan

Kajian yg melibatkan 3000 wanita di 4 buah negara europa mengaitkan pengambilan kopi dgn masalah kesuburan. Dlm kajian ini, wanita yg mengambil kafein secara berlebihan 500mg sehari mengambil 11% lebih lama utk mengandung. Sebuah kajian lain mengenalpasti wanita yg minum kopi secawan sehari, separuh lebih mudah utk mengandung. Atas kajian inilah, wanita yg ingin mengandung dinasihatkan mengurangkan pengambilan kafein.

.

♥ Keguguran

pengambilan kopi dikait rapat dgn tinggi resiko secara spontan keguguran kepada wanita yg mengandung. Kajian 1996 melaporkan 3000 wanita hamil yg mengambil 3 atau lebih kopi punya resiko lebih tinggi, keguguran. Kajian ini telah mengenalpasti resiko keguguran yg dikaitkan dgn kafein adalah lebih tinggi jika dibandingkan dgn bahan lain seperti alkohol atau nikotin.

.

♥ Ketumbuhan Fibrocystic Payudara

Ada kajian yg mengaitkan kafein dgn ketumbuhan fibrocystic payudara. Biarpun ketumbuhan ini bukan barah, ia tetap menyakitkan. Ia juga boleh melindungi atau menyembunyikan ketumbuhan barah. Maka dari itu, ia tetap resiko kepada kesihatan.

.

♥ Kafein dan Pil

Kajian telah menyarankan, wanita yg mengambil pil perancang kehamilan tidak akan begitu berkesan apabila mereka juga peminum kopi jika dibandingkan mereka yg tidak meminum kopi. Atas sebab ini juga, kesan sampingan yg sedia ada pada pil perancang dikaitkan dgn wanita yg meminum kopi adalah lebih ketara.

No comments:

Post a Comment