Sunday, April 22, 2012

Kelas Memasak - Western Food

Salam..... Lama rasanya tak berceloteh kat blog ni.. Macam dah bersawang je kot. Pagi tadi, aku pergi belajar memasak kat Yummie Bakery Bangi dengan mak. Seronok gak, banyak tip2 dapat belajar kat situ. Chef tu peramah je. Kebanyakan yang datang tu, dah register siap2. Aku sebenarnya kena paksa pegi situ, since kawan mak aku tak jadi pergi sebab ada kursus haji. So, sebab dah bagi nama, lagipun mak takde kawan. So, ape salahnya aku temankan mak sambil hilangkan boring duk rumah tak wat ape..
Sampai sana dekat kul 10, tunggu punya tunggu chef tak sampai lagi. Rupanya chef tu ingatkan kelas start kul 11. Huhuhu. Miscommunication la kot. Sbb tuan punya kedai Yummie bakery (ada jual barang buat kek, kuih dan bahan lain) tu tersilap cakap kot. Huhu.. So, last2 datang gak la chef tu dengan tercungap2 sebab kejar masa kot....
So, mula2 start belajar mushroom soup. Rupanya ada 3 jenis mushroom dia gunakan dalam pembuatan mushroom soup ni. Chef Firuz tu dedahkan rahsia, macam kt kedai2 biasa tu, diorang bubuh powder / tepung supaya nampak creamy. Tu la pasal bila sejuk sup tu, nampak macam kanji. So, ini dia guna 'shitake mushroom', 'white button mushroom' dengan 'swiss brown mushroom'. Semua jenis cendawan ni boleh dibeli kat Giant katanya. In fact sepanjang masa demo tu dia asyik cakap Giant je, dengan produk Anchor.
Tadi kami dinner, aku cuba la praktis salah satu dari resepi masakan Chef Firuz tu, namanya 'Asiana seafood pasta top with sliced limed leaves'. Memang sedap masa cuba rasa masakan dia kat kedai pagi tadi. So, balik terus beli bahan2, then cuba la buat. Disebabkan chef tu kata dia tak jumpa daun limau purut, so dia gantikan dengan serai dan bunga kantan. Resepinya (atas permintaan rakan di facebook) seperti di bawah:

Bahan-bahannya:
olive oil (kalau takde, guna sunflower oil pun boleh)
garlic (chopped, 1 tsp)
holland onion (chopped, 1 tsp)
prawn (medium size, 3no's)
crab sticks (thawed, 4 sticks)
cherry tomato (cut 1/2, 3 no's)
Anchor culinary cream (chilled, 180ml)
knorr tom yam pasted (in bottle, 1 1.2 tsp)
salt & pepper (for seasoning, to taste)
linguine (cooked, 180gm/serving)
lime leaves (sliced, 1pcs) ---> boleh guna serai & bunga kantan juga
anchor high melt cheese (grated, evenly coated on top)

Method:
1) Heat a pan with oil, then saute (cook) the garlic & onion till slightly golden brown then add in all seafood. Toss it all till all seafood cooke then add in cut cherry tomato.

2) Place in the Anchor culinary cream together with 'tomyam paste', simmer it for a while & make sure all the paste dissolve in cream, adjust the seasoning with salt and pepper.

3) Once cooked, garnish it with sliced limed leaves & sprinkle of Anchor High melt cheese.

--- Siap, dah boleh dihidangkan utk 3 orang dewasa.
Spageti - my favourite ~ sehingga menjilat jari...

No comments:

Post a Comment

Post a Comment