Monday, July 9, 2012

Hari Jadi

Assalamualaikum. Haloo semua.. :) Hari ni aku berasa gembira + sedih + macam tak percaya pun ada. Sebab hari ni hari aku dilahirkan dan bertambah umur menjadi 3 series.. huhu..
Gembira sebab semua duk wish aku kat bbm, skype and facebook. Awal2 pukul 12 mlm td lagi dah wish.. Dapat gak present dari sister tersayang. Baju kurung polka dot, warna kuning, background hitam sepasang siap tudung.. hehehe
Sedih sebab ape ek.. (biarlah rahsia). Syhhhhh...
 Macam tak percaya sebab dah 30 tahun rupanya aku hidup di dunia yang fana ini.. Cewahhhh.. Berfalsampah la pulak kan?? Ko adooo? *gaya Azwan Ali*.
 Lawak tul ar dia tu, sengal + poyo pun ade.. Camnelah dia bole bertahan sampai Top 6, aku pun taktau..
Maybe sebab adenya dia kat Masterchef Selebrity tu, ranking rancangan tu melonjak naik..
Berbalik pasal birthday ni.. Erm, aku ade la wat research sikit pasal tiup lilin masa besday ni.. Erm.. tepuk dada tanya lah iman yer.. Kang kata lebih2 kang, orang kata aku berlagak alim lak.. Actually aku ni masih banyak kekurangan yang perlu diperbaiki. Semoga dengan bertambahnya umur akan mematangkan aku, membuat aku lebih rasional (bukan emosional), lebih terbuka, lebih memahami, lebih percaya diri (self confidence), lebih la segala2 nya.. Tapi ade tapi tu.. kalau bole nak kurangkan berat badan.. haish.. Isu ni tak pernah abis.. Bosan kotttt... huhu.. Erm, biarlah badan berisi, asalkan sihat sudeyyyyyyy.. Hahahha terlebih sudah.. Ini di bawah ade petikan artikel dari satu web (http://www.ustaznoramin.com/2011/04/haram-sambut-hari-lahir-dengan-meniup.html)

Bolehkah menyambut hari jadi dengan meniup lilin dan bernyanyi....setengah orang cakap tak boleh...kalau tak, boleh ke kita tukarkan lagu "Allah selamatkan kamu"?

Jawapannya

Sebenarnya menyambut hari lahir ini tak salah, sebab Rasulullah setiap hari Isnin dia berpuasa untuk memperingati hari kelahirannya. Kemudian setiap tahun 12 Rabiulawal semua umat Islam menyambut hari kelahiran dan perjuangan Rasulullah untuk memartabatkan agama Islam.

Majlis menyambut hari kelahiran adalah baik kerana itu adalah caranya kita menginggati segala nikmat yang Allah berikan kepada kita dan ia merupakan salah satu cara kita bersyukur kerana Allah melahirkan kita di dunia ini dengan keadaan baik dan sihat.

Tapi kita kena ingat kalau majlis ini salah pengisiannya atau salah meraikannya dengan cara tidak mengikut apa yang ditetapkan oleh syarak seperti adanya tarian, menari, konsert, bercampur antara lelaki dan perempuan yang bukan mahramnya. Meninggalkan solat dan sebagainya. Maka ini jelas menjadi haram. Menjadi persoalan ramai umat Islam diluar sana bolehkah meraikan hari kelahiran dengan memasang lilin di atas kek dan menyanyikan lagu
“selamat hari jadi”?

Jawapannya, perkara ini datang bukan dari budaya Islam dan ia datang daripada budaya barat. Hadis Nabi Muhammad SAW yang membawa maksud :
“Barangsiapa menyerupai sesuatu kaum maka dia bukan dari golongan ku.”


Jelas di sini bahawa merayakan hari kelahiran dengan meniupkan lilin itu bukan dari Agama Islam, malah ia dipraktikkan oleh masyarakat Kristian setiap kali mereka menyambut hari kelahiran mereka. Barang siapa yang menyambutnya dengan cara memasang lilin di atas kek dan menyanyikan lagu hari lahir adalah haram sebab dia bukan dari budaya Islam. Cara Islam menyambut hari kelahiran adalah dengan melaksanakan kenduri kesyukuran, membaca doa dan menjemput semua kaum kerabat dan sahabat-sahabat yang berdekatan dengan tujuan untuk bersilaturahim antara satu sama lain.

Akhir kalam, masuklah kedalam Agama Islam dengan cara keseluruhannya bukan masuk yang mana sesuai kita ambil dan yang tidak sesuai dengan nafsu kita tinggalkan. Jadilah umat Islam yang taat kepada perintah Allah dan meninggalkan perkara yang mungkar dan syubhah, kerana ini lebih menjaminkan keselamatan kita di dunia dan di akhirat. Rayakanlah hari kelahiran sepertimana yang ditetapkan oleh syarak Islam, mudah-mudahan majlis yang dijalankan itu diberkati dan dirahmati oleh Allah.

3 comments:

  1. happy belated birthday dear. td tinggalkn komen kat blog kita berminat dgn set turun berat ye? minta nana tinggalkn email address kat kita ye. puterikurekure@gmail.com

    ReplyDelete
  2. happy belated birthday dear. td tinggalkn komen kat blog kita berminat dgn set turun berat ye? minta nana tinggalkn email address kat kita ye. puterikurekure@gmail.com

    ReplyDelete