Sunday, January 23, 2011

10 perkara jangan lakukan di facebook.

Salam.. saya just nak share petikan dari majalah kosmopolitan untuk kawan, ini untuk peringatan kepada anda dan diri sendiri gak.. ehehe..
1) Status mengatakan kamu seorang diri di rumah atau kerja lebih masa di pejabat. Bukan itu saja, malah kamu siap beritahu berapa lama kamu berseorangan. Bahaya betul. (p/s: mungkin pernah wat post kt wall mcm ni. hehe)

2) Gambar helaian dokumen sulit seperti penyata akaun. Bukan saja kamu bakal dituduh "suka menunjuk", tanpa sedar kamu juga sebenarnya mendedahkan butiran peribadi yang tidak sepatutnya diketahui orang lain.
(p/s: yg ini tak mungkin aku pernah wat, sbb scanner rumah ni rosak)

3) Upload gambar "terlampau", walaupun hanya org tertentu saja yg bole melihatnya. Bayangkan jika mereka sebarkan foto tersebut. (p/s: tak mungkin aku wat cmni.. huhu)

4) Merungut perihal kerja walhal majikanmu juga ada dalam senarai temanmu di FB. Ia pasti akan menjejaskan reputasi kerjayamu. (p/s: x ingat pulak.. rasanya xde)

5) Syok sendiri. Kamu suka "Like" dan komen pada gambar atau status kamu sendiri. (p/s: ada ke aku wat?)

6) Beri pandangan peribadi mengenai perkara yang menyentuh sensitiviti teman FB kamu yang berlainan bangsa dan agama. (p/s: x ingat la pulak. kalau ada sorry la ye, kwn2)

7) Katakan sesuatu yang belum pasti seperti, "Saya dapat kereta mewah bulan depan!", malangnya bank tak luluskan pinjamanmu. (p/s: rasanya xde lak wat cmni)

8) Status marahmu. Walaupun sedang "panas", elak luahkannya di FB. Ada potensi utk org x berkenaan pula yang terasa. Kamu juga akan dilihat sebagai "minah baran". (p/s: yg ini aku kadang2 terlepas gak.. ehehe)

9) Butiran lengkap seperti nombor telefon dan alamat rumah. Kamu memudahkan penjahat merancang sesuatu yg tidak baik. (p/s: rasanya tak ada buat camni)

10) Jawapan telus. Apa saja yang ditanya, kamu pasti akan jawab, termasuklah angka gaji. Kamu mesti bijak rahsiakan sesetengah perkara di laman web sosial ya! (p/s: tak mungkin la aku wat keja cmtu.. ishh2)

Terima kasih.

No comments:

Post a Comment