Wednesday, March 2, 2011

Asal usul tarian poco-poco

 
Salam...pada kali ini saya ingin berkongsi dengan anda semua tentang sesuatu yang menggemparkan berkenaan tarian Poco-poco yang semakin popular dikalangan masyarakat terutamanya dikalangan suri rumah dan badan-badan kerajaan ketika menghadiri kursus dan/atau adakalanya dijadikan acara sampingan dengan alasan sebagai satu cara senaman mudah.

Secara jujurnya saya sendiri tidak pernah tahu dan ambil tahu tentang tarian ini, asal-usulnya dan motif tarian ini dan tidak juga berminat untuk mempelajarinya kerana mendengar tajuk tariannya saja sudah menghilangkan minat entah apa maksud poco-poco samada bermaksud pacat ke, pocot ke atau apa-apalagi yang saya tak faham...

Namun apabila terbaca satu kiriman emel daripada seorang sahabat, saya menjadi tersentak dan kaget sebentar dan mula terbayang betapa sekarang ini tarian tersebut begitu gah dimainkan dimana-mana acara yang dibuat oleh banyak badan-badan kerajaan maupun swasta. Mari kita sama-sama hayati emel ini

"Assalammualaikum.

Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya.Saya ingin berkongsi dgn rakan2 semua tantang tarian poco-poco yang sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat,umumnya masyarakat kita yg beragama islam terutama suri-suri rumah dan badan-badan kerajaan ketika manghadiri kursus.

Sebenarnya tarian poco-poco ini berasal dari Filipina bukannya dari Indonesia seperti yang pernah diperkatakan oleh ramai orang sebelum ini. Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka.Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yg membentuk salib.

Mungkin kita x perasan kerana kita suka mengikut2 sesuatu yg baru tanpa usul periksa. Inilah cara musuh2 islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama hindu.Cuma tarian poco-poco ini belum difatwakan haram lagi.

Masya Allah...saya sendiri tidak pernah terfikir dulu,kenapa tarian itu dimulakan dari kiri?dan apa jenis senaman ini? relevankah tarian ini,yang kelihatan seperti tidak siuman? Dengan emel ini 'terungkailah' persoalan itu semua. Jadi, saya menyeru kepada diri penulis dan anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak lagi 'menarikan' lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar.

Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini. Saya percaya masih banyak aktiviti riadah yang boleh dilakukan untuk menyihatkan badan malah aktiviti solat wajib dan solat sunat yang sering dilakukan juga sudah jelas sangat bermanfaat kepada kita. Ia juga merupakan salah satu aktiviti yang boleh menyihatkan badan.

Semoga cerita mengenai tarian poco-poco mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kesannya kepada akidah Umat islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan 'keasyikkan' menarikan tarian ini.

Nauzubillahiminzallik...

No comments:

Post a Comment